Het varkensbedrijf SDB Boerderij uit Kampenhout wint de Korte Keten Kop-verkiezing in de provincie Vlaams-Brabant. In totaal stemden bijna 3.000 personen op één van de zes laureaten. Naast SDB Boerderij waren Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken, Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps, Zelfoogstboerderij Perkuus uit Sint-Pieters-Leeuw, Hof Ter Vrijlegem uit Asse en Fruit en Groenten Torenhof uit Merchtem bij de genomineerden.

“Voor het vijfde jaar op rij zochten we naar het uithangbord van de korte keten in onze provincie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Wie de meeste stemmen binnenhaalt, wint de verkiezing. Aan de titel is geen geldprijs verbonden. Het is louter voor de eer. De winnaar mag zich een jaar lang Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant noemen. De laureaten en de winnaar krijgen als cadeautje korte-keten-kop-stickers. Voor de winnaar voorziet de provincie een klein extraatje, een keukenschort.”

De uitslag van de Korte Keten Kop-verkiezing:

1: SDB Boerderij uit Kampenhout, 671 stemmen

2: Torenhof uit Merchtem, 636 stemmen

3: Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps, 542 stemmen

4: Hof ter Vrijlegem uit Asse, 451 stemmen

5: Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken, 421 stemmen

6: Zelfoogstboerderij Perkuus uit St.-Pieters-Leeuw, 238 stemmen

Smakelijk, duurzaam en betrouwbaar varkensvlees
​​
​Sebastiaan ‘Seppe’ De Backer van SDB Boerderij is een gelukkige winnaar. Hij werkte 17 jaar als tuinaannemer maar onderhuids sluimerde het verlangen om een boerenstiel uit te oefenen. ​
​“Toen ik enkele jaren geleden in de Ardennen met een quad aan het rijden was, zag ik bij een boer varkens buiten lopen”, zegt hij. “Ik dacht: zo kan het dus ook en stak mijn licht op. Ondertussen heb ik een tiental zeugen. Die zorgen voor gemiddeld 120 à 130 biggetjes. Op termijn wil ik naar 200 varkens evolueren en ook slachten op de boerderij.”

SDB Boerderij zet maximum 20 dieren per ha en om de drie maanden verhuizen ze. Zo krijgt het weiland de kans om te herstellen en kunnen de dieren er naar hartenlust wroeten en ploeteren. Door de vele beweging is de verhouding tussen vlees en vet perfect. Al het vlees verkoop wordt verkocht in de hoevewinkel.