Vlaams minister voor Plattelandsbeleid Zuhal Demir (N-VA) maakt jaarlijks 2,5 miljoen euro vrij om de korteketenboeren en de streekproducten te promoten via de toekomstige landschapsparken. Ze heeft dat aangekondigd naar aanleiding van het protest van de fruitboeren. Die trokken vorige week naar Brussel om te protesteren tegen hun oneerlijke winstmarges.

Als Vlaams minister is Zuhal Demir (N-VA) ook bevoegd voor Plattelandsbeleid. Ze wil de eigen lokale landbouwers en hun streekproducten veel meer promoten. Onder meer via de toekomstig op te richten landschapsparken, wil ze die promotie in heel Vlaanderen voeren. De minister trekt daarvoor 2,5 miljoen euro per jaar uit. Over enkele maanden worden de landschapsparken gekozen.

Daarnaast gaat Demir naar eigen zeggen bij de federale regering op tafel slaan voor de Vlaamse fruitboeren. Aanleiding is het tractorprotest tegen de oneerlijke winstmarges van de fruitboeren vorige week in Brussel. De consument betaalt volgens fruittelers wel genoeg in de winkel maar de winst blijft vooral kleven bij de retailers en supermarkten.

Op tafel slaan
Vlaams minister Demir vindt dat zowel koepelorganisatie Comeos als de federale regering meer initiatieven kunnen nemen om de fruitboeren een eerlijke prijs te gunnen, zonder dat dat in de winkels tot duurdere prijzen moet leiden. “We moeten durven een actieve regulator in het leven roepen die waakt over een rechtvaardige verdeling tussen alle actoren in de keten en desnoods ook wetgevend of financieel ingrijpt op het juiste moment”, zegt Demir.

Omdat Vlaanderen dat zelf niet kan, heeft Demir een brief geschreven aan de federale regering. Tegen 1 maart wil ze vernemen welke initiatieven de federale minister zal nemen.

Bron: VRT.be