Bij Fruitbedrijf Van Hellemont in Meensel-Kiezegem laten ze niks verloren gaan. Zo maken ze compost van hun fruitafval, en likeur van onverkochte appels. Het fruitbedrijf is een goed voorbeeld van hoe je verspilling kan tegengaan. Op Earth Overshoot Day is er wereldwijd aandacht voor overconsumptie en verspilling van grondstoffen. 

Op 2 augustus is het Earth Overshoot Day, de dag waarop alle grondstoffen op aarde voor dit jaar al opgebruikt zijn. We hebben dus meer gebruikt dan we produceren omdat we voedsel verspillen. Bij Fruitbedrijf Van Hellemont in Meensel-Kiezegem wordt alles hergebruikt, zowel het fruit dat licht beschadigd is, als het fruitafval.

Appels met een ‘vorststreep’
“Het is allemaal begonnen in 1996”, vertelt Mario Hellemont van het familiebedrijf. “Toen ik instapte in het bedrijf van mijn ouders, hadden we meteen een jaar met strenge vorst. De bloesems die dan overleven, brengen appels voort waar een dikke streep op staat, een ‘vorststreep’. En die kunnen we niet verkopen. Mijn moeder en ik vonden dat verschrikkelijk en daarom hebben we beslist om naast ons appelsap, ook nog jenever, likeur, confituur en pralines te maken met onverkochte appels.”

Compost
Van Hellemont heeft ook een manier gevonden om van het fruitafval compost te maken. “Het is heel moeilijk om fruitafval te verwerken tot compost omdat het erg vochtig is. Samen met een tuinaanlegger kwamen we op het idee om fruitafval en tuinafval bij mekaar te brengen. We voegen daar micro-organismen aan toe, waardoor je een goeie structuur krijgt die ik in de bodem van de boomgaarden kan verwerken. De fruitbomen zijn daardoor ook beter bestand tegen ziektes en de vruchten zijn van betere kwaliteit.”

Bron: VRT.be