Het laatste weekend van oktober ging het jaarlijkse Ceuco-congres door. Ceuco (Conseil EUropéen des COnfréries Enogastronomique) is de overkoepelende Europese raad van enogastronomische organisaties die strijden voor het behoud van traditionele nationale bereidingen en specialiteiten. Dit gaat ieder jaar in een ander gastland en stad door. Dit jaar in Spanje, Castellón.

Naar jaarlijkse gewoonte worden er dan ook de prestigieuze Aurum award of excellente uitgereikt in verschillende categorieën. Voor de categorie “Best traditional pastry master” viel België in de prijzen met ambachtelijk speculaasmaker Erika Vanvuchelen uit Grazen.

Erika Vanvuchelen: “Als ambachtelijk speculaasmaker trachten we dagelijks het erfgoed speculaas een podium geven in de hedendaagse technieken van anno 2023. Want dat is waar we met ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen voor staan; speculaas volgens traditionele recepturen aanbieden naar de wensen van de mensen van nu, gepersonaliseerd met behulp van 3D printing. Het is een hele eer deze aurum in ontvangst te mogen nemen, want deze onderscheiding is ook een mooie erkenning voor onze Belgische bakkerijsector in het algemeen. België is een echt typisch gebak-land met vele regionale bakkersspecialiteiten zoals bijvoorbeeld speculaas en dat terwijl er helaas iedere week 2 bakkers de deuren sluiten. Dit is tevens ook de reden waarom ik me ook engageer bij ons in België bij Euro Toques als regionaal voorzitter: voor het promoten en beschermen van onze nationale producten en specialiteiten.”

De award-ceremonie werd afgesloten met een grootse degustatie van de verschillende deelnemende landen en uiteraard was hét Belgische product dat te proeven was de ambachtelijke speculaas uit Grazen.