De coöperatieve Dorpsbrouwerij Bierbeek bestaat één jaar, en dat wilde men niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Op vrijdag 21 juli vond de eerste Open Brouwerijdag plaats. Het bier blijkt een succes, en intussen verschenen er al drie verschillende soorten.

Een jaar geleden werd de coöperatieve Dorpsbrouwerij formeel opgestart met als doel mensen samen te brengen met bier. “Onze gemeente heet Bierbeek, en dan geen eigen bier hebben, dat kan eigenlijk niet”, vertelt voorzitter Jonathan Cardoen. “Daarom startten we met dit initiatief. 135 mensen van Bierbeek en omstreken werden zo coöperant.”

Het voorbije jaar werden er drie verschillende bieren gecreëerd. Bij de lokale horeca en handelaars zijn naast de Bierbeek Tripel ook de Bierbeek Bruin en de Bierbeek Saison verkrijgbaar. Die werden respectievelijk uitgekozen door de inwoners van Bierbeek en deelgemeenten Korbeek-Lo en Lovenjoel. Voor de inwoners van Opvelp is er nog geen bier, maar dat is slechts een kwestie van tijd. De Bierbeek Wit zal immers gekozen worden door en voor de Opvelpenaren.

“Elke keer als we een nieuw bier ontwikkelen, kunnen de inwoners uit verschillende varianten hun favoriet kunnen kiezen”, aldus Cardoen. “We werken ook samen met de zorgvoorzieningen Sint-Kamillus en Adem, aangezien tijdens de zinvolle dagbesteding de flesjes worden gelabeld. Zo willen we zo veel mogelijk inwoners betrekken.”

De werking blijkt alleszins succesvol, want afgelopen jaar werden er maar liefst 70.000 flesjes verkocht. “De inwoners kozen zoals eerder vermeld wel zelf de bieren, dus dan is het ook geen verrassing dat die in de smaak vallen”, stelt de voorzitter. “Het is wel tof om te zien dat onze inwoners fier zijn op hun eigen bier. We hebben voor een specifiek evenement zelfs eenmalig onze eigen pils gemaakt”, klinkt het.

De eerste verjaardag werd gevierd met een Open Brouwerijdag op vrijdag 21 juli op de historische site van de Ruisbroekmolen.

Bron tekst en foto: Made in Vlaams-Brabant