Dorpsbrouwerij Bierbeek lanceert de Lindeboom Bierbeek Gin. Niet zomaar een gin: een echte topper als eerbetoon aan de majestueuze Bierbeekse ‘vrijheidslinde’, de oude lindeboom die bijna 200 jaar het kruispunt tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo sierde. Daarnaast is er ook een echt kerstbier gebrouwen voor de feestdagen. “Deze limited edition verkopen we samen met onze drie vaste bieren in een mooi cadeaupakket.”

Het is ter gelegenheid van de Belgische onafhankelijkheid dat Henricus Vanautgaarden een jonge linde plant als ‘vrijheidsboom’. Dit symbool van vrijheid en vrede was decennialang hét baken van Bierbeek. Tot het noodlot toesloeg in 2020 en de boom uitgehold door ziekte geveld moest worden. Maar vergeten is hij niet.

“De oude lindeboom inspireerde ons voor een artisanale gin”, vertelt Jonathan Cardoen van de coöperatieve Dorpsbrouwerij Bierbeek. “Het is een originele Bierbeekse gin geworden waarin de lindeboom en de Bierbeek Tripel elkaar ontmoeten. We distilleerden de alcohol uit onze Bierbeek Tripel en maakten 400 flessen van deze smaakvolle gin met lindebloesem en de typische kruiding van onze Tripel. Het resultaat is een toegankelijke en kruidige gin, en uniek is dat je bij elke fles ook een echt schijfje van de oude lindeboom krijgt. Het was Chris Vanderwegen die in 2021 het initiatief nam om het hout met veel zorg te drogen. Zo kunnen we nu een stukje geschiedenis meegeven, als ode en herinnering aan de iconische oude linde van Bierbeek.”

Bierbeek Quadrupel

De feestdagen staan voor de deur en daarvoor komt Dorpsbrouwerij Bierbeek met een ideaal cadeaupakket. “Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht hebben we ook een echt kerstbier gebrouwen: de Bierbeek Quadrupel”, vervolgt Jonathan. “Het is een stevig amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 10,3%, heerlijk op smaak gebracht met toetsen van karamel. Deze limited edition verkopen we samen met onze drie vaste bieren – Bierbeek Tripel, Bierbeek Bruin en Bierbeek Saison – in een mooi cadeaupakket met een Bierbeek-glas. De Lindeboom Bierbeek Gin is te koop in de vertrouwde verkooppunten.”

Op zaterdag 18 november organiseert de Coöperatieve Dorpsbrouwerij Bierbeek ook een proef- en verkoopmoment tussen 15u en 17u30 in de Ruisbroekmolen.

Bron: HLN.be