Het ambachtelijke chocolade-atelier Mi Joya uit Tervuren is bekroond met een gouden medaille tijdens de prestgieuze Belgium Chocolate Awards 2025, in de categorie Bean-to-bar chocolade repen.

De bekroonde reep is een pure chocolade van 72%, gemaakt met uitzonderlijke cacaobonen uit Venezuela, afkomstig van de plantage  La Sabaneta in het dorpje Choroní. De chocolade viel bij de jury in de smaak door zijn fruitige aroma’s, verfijnde smaakbalans en ambachtelijke afwerking.

“We zijn ongelooflijk trots op deze erkenning,” zeggen Caroline en Nicolas. “Van boon tot reep doen we alles zelf in ons atelier in het centrum van Tervuren. Deze medaille is een bekroning voor de lokale cacaoboeren en voor ons werk als gepassioneerde chocolademakers.”

Van boon tot reep

Het Bean-to-Bar proces houdt in dat het hele traject – van het selecteren, roosteren en malen van de cacaobonen tot het maken van de reep – door het atelier zelf wordt uitgevoerd. “Met de hulp van Silva Cacaco kiezen we voor directe import van bonen van plantages waar kwaliteit en duurzaamheid centraal staan,” aldus Caroline en Nicolas.

De plantage La Sabaneta staat bekend om haar aromatische Criollo-hybride cacaobonen, geteeld in de vruchtbare kustregio van Venezuela.

De bekroonde reep is te koop in het atelier zelf, gelegen in het centrum van Tervuren, of via hun website www.mijoya.be.

Bron tekst en foto: Made in Vlaams-Brabant