Brouwerij-Distilleerderij Craywinckelhof uit Lubbeek lanceert met trots haar eigen Belgische Single Malt Whisky. Aan de lancering ervan is een voorbereiding van ruim 5 jaar voorafgegaan. “Na een jarenlange zoektocht naar de perfecte smaak en lange rijping op Schotse whiskyvaten, zijn we zeer tevreden van het resultaat”, vertelt stookmeester en whiskyliefhebber Louis Schrevens, met trots.

Het verhaal begint 13 jaar geleden, toen Louis Schrevens startte met de renovatie van de historische Craywinckelhof-vierkantshoeve. Naast een brouwerij, waar dagelijks tal van KraaiKe-bieren gebrouwen worden, droomde Louis ook van een eigen whisky. ‘Mijn leraar geschiedenis in het Sint-Pieterscollege in Leuven bracht me de liefde voor Schotland bij. Door verschillende kastelen en distilleerderijen te bezoeken, groeide de belangstelling voor whisky. Sindsdien reisde ik meer dan honderd keer naar Schotland, raakte ik meer en meer in de ban van de Single Malts en heb ik ook eigen Schotland-reisbureau, Celtic Desire’, zegt Louis.

Eerste Hagelandse Whisky
De zoektocht naar de perfecte samenstelling en ingrediënten was een traject van jaren. Stoken, proeven en vergelijken deed hij niet alleen, maar samen met het ganse Craywinckelhof-team. ‘We zijn na al die jaren dan ook bijzonder trots om zo’n mooi product te kunnen voorstellen. We hebben jarenlang geduld moeten hebben, maar het resultaat is beter dan we ooit hadden kunnen dromen. Rijping op exclusieve whiskyvaten heeft gezorgd voor een verfijnde smaak, met toetsen van citrus en vanille, in balans met zacht gerookte turf.’

Op is op
De KraaiKe Whisky wordt beperkt op de markt gebracht. ‘We hebben 2000 flessen gebotteld, maar blijven whisky stoken voor de komende jaren. De bedoeling is wel om in de toekomst steeds Whisky op voorraad te hebben, maar de eerste batch, die blijft toch speciaal’, vindt Louis. ‘Niet alleen de inhoud maar ook de fles, etiket en bijhorende doos passen in het plaatje. Een perfect kerstcadeau dus!’. De whisky is te koop ter plaatste of in de KraaiKe-verkooppunten.

Streekbelevingscentrum
‘Whisky moet je niet alleen proeven, maar beleven’, meent Louis. Daarom is Craywinckelhof niet alleen een brouwerij maar een heus streekbelevingscentrum met bijhorende feestzaal/eventlocatie, vergaderzalen en logies, waar de KraaiKe bieren en sterke dranken dagelijks te koop zijn. Wekelijks worden er rondleidingen met degustatie georganiseerd en weldra opent Louis zijn whisky experience-cave, waar exclusieve tastings zullen plaatsvinden.