Boon lanceert Oude Geuze Coigneau
Brouwerij Boon uit Lembeek lanceert tijdens zijn Kelderdagen een nieuw product: de Oude Geuze Coigneau. “Dit wordt vooral een geuze voor fijnproevers in een gelimiteerde oplage. We willen hiermee de gekende maar verdwenen authentieke coigneauhop uit de streek rond Affligem nieuw leven inblazen”, zegt Karel Boon.
“De Oude Geuze Coigneau is een authentieke oude geuze waarbij een van de lambieken die we hiervoor gebruiken gebrouwen werd met een unieke combinatie van overjaarse hop en verse coigneauhop”, vertelt Karel Boon.
“Coigneau is een oude hopsoort die meer dan honderd jaar het paradepaardje was van de hopteelt in de streek tussen Affligem en Aalst. Decennialang werd deze hop gebruikt om in het Pajottenland en in de Zennevallei lambiek te maken. Maar door de opkomst van de pils en de teloorgang van het lambiekbier, zijn hoptelers na de Eerste Wereldoorlog steeds vaker andere hopsoorten gaan kweken. In de jaren vijftig werd zelfs het allerlaatste veld met coigneauhop in Teralfene gerooid.”
Oude recepten
“We hebben oude recepten teruggevonden waarin de coigneauhop werd gebruikt. Spijtig dat deze authentieke hopsoort verdwenen is want coigneauhop was gekend om zijn lage bitterheid en typisch aroma dat zeer goed aansluit bij de smaak van oude geuze”, zegt brouwer Jos Boon.
“Florale, kruidige en milde citrus-aroma’s in de lambiek worden aangenaam versterkt. Door de milde intensiteit van de coigneauhop, kunnen we die hop vers in onze lambiek gebruiken. De oude geuze komt hiermee nog beter tot zijn recht.”
Herontdekt
“Bij toeval werd de coigneauhop enkele jaren geleden herontdekt in een tuin in het Britse Kent. Onderzoekers zijn ook in de streek van Teralfene op zoek gegaan langs wegbermen en in oude tuinen om de plant terug te vinden. En dat is gelukt”, zegt Karel Boon.
“Men is de hop nu opnieuw beginnen telen. Wij vanuit de brouwerij Boon zijn absoluut voorstander omdat het de oude geuze beter maakt. We moedigen hoptelers dan ook aan om de coigenauhop opnieuw te kweken. In Teralfene is er alvast een kweker die speciaal voor ons zijn veld heeft gereserveerd. Het is een beetje zoals bij de Schaarbeekse krieken destijds. Die stonden ook nog enkel verloren in een vergeten hoek van oude tuinen maar worden nu opnieuw volop gekweekt voor ons kriekbier.”
“Het verhaal van de coigneauhop is op zich al bijzonder”, zegt Boon. “De hop is vernoemd naar ene Frans Coigneau, een hopteler uit Teralfene uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Op een dag vond hij een klein hopplantje naast zijn waterput. Als liefhebber trok het zijn aandacht en hij besliste om het te verzorgen en op te kweken.”
“Het plantje groeide uit tot een rijkelijke hoprank. Bleek dat deze hopsoort goed bestand was tegen alle weersomstandigheden en ziekten en een mooie opbrengst gaf. Het was de start van een echt coigneau-tijdperk in de hopteelt rond Teralfene. Het zette de regio op de hopkaart en werd vele jaren de dominante hopsoort in de streek tussen Affligem en Aalst.”
Geuze met een verhaal
“Het is duidelijk dat er opnieuw een markt voor is, zodat de coigneauhop zijn comeback maakt. Met de brouwerij Boon willen we mee aan de kar trekken en zo nog meer geuzes met een verhaal maken.”
De Oude Geuze Coigneau kan in primeur geproefd en gekocht worden tijdens de Kelderdagen van de brouwerij Boon in de Fonteinstraat in Lembeek op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober van 10 tot 19 uur en op zondag 20 oktober van 10 tot 14 uur. Op de Kelderdagen zijn ook andere zeldzame lambiekbieren te koop. De Oude Geuze Coigneau wordt alvast een verzamelproduct want er werden slechts 3.400 flessen gemaakt. Die zijn te koop aan 12,90 euro per fles.
Bron tekst en foto: Made in Vlaams-Brabant