De provincie Vlaams-Brabant en de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant huldigden op 22 en 23 april 54 Straffe Streek Gemeenten. Straffe Streek Gemeenten zijn gemeenten die voluit de kaart van streek- en hoeveproducten trekken en samen werken aan een lokale voedselstrategie.

De actie ‘Straffe Streek Gemeenten’ werd in het leven geroepen om de Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten te verankeren in heel de provincie en haar gemeenten.

Ondertussen hebben al 54 van de 65 gemeenten het label ‘Straffe Streek Gemeente’ verdiend.
​Het gaat om Aarschot, Affligem, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Linter, Lubbeek, Meise, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw.

Op 22 april werden Straffe Streek Gemeenten uit Halle-Vilvoorde gehuldigd.

Op 23 april werden de Straffe Streek Gemeenten van Oost-Brabant gehuldigd.

Het Straffe Streek Gemeente-label geeft aan dat de gemeente de streekproducten een warm hart toedraagt en er ook effectief werk van maakt.

“De bedoeling van streekproducten is om een rechtstreekse, duurzame relatie tussen producent en consument te bevorderen. Hiermee wordt ook de korte keten bevorderd en de ecologische voetafdruk verkleind. Bovendien stimuleren ze de lokale consumptie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor streekproducten. “De streekeigen producten vormen een mooi uithangbord voor een gemeente. Zo wordt er kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid”.

“Een Straffe Streek Gemeenten wordt men als men aan een aantal criteria voldoet”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw. “Zo moet een gemeente de streek-en hoeveproducten zichtbaar maken in het gemeentehuis, streekpakketten als cadeau geven bij gelegenheden en deze gebruiken in de dagelijkse werking, bijvoorbeeld als drank in het gemeentehuis of bij recepties. Ze moeten de streek- en hoeveproducten ook promoten en ondersteunen. Dat kan door de publicatie van een artikel in hun magazine of de organisatie van een boerenmarkt”.

Meer infowww.straffestreek.be/gemeentes