“Een exclusief product, dat nergens anders ter wereld te vinden is, de ‘champagne’ van de bieren”: met de Maand van de Lambiek zet Toerisme Vlaams-Brabant een maand lang de typische bieren uit het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerpers. Bierproevers kunnen met de Lambiekcultuur kennismaken via een uitgebreid toeristisch aanbod. 

Via wandel- en fietstochten, proeverijen, lezingen, nocturnes en kelderdagen kan iedereen van 25 oktober tot en met 24 november de Lambiek-brouwerijen, stekerijen, authentieke volkscafés en innovatieve restaurants in de regio ontdekken. Niet alleen Lambiek zelf wordt onder de aandacht gebracht, maar ook afgeleiden zoals Kriek en Geuze.

“Want als er één ding is wat men moet doen in het Pajottenland en de Zennevallei, dan is het wel een Oude Geuze proeven”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Toerisme. “In onze regio is het aantal Lambiekproducenten aanzienlijk gegroeid. In de jaren 80 waren ze op één hand te tellen. Vandaag zijn er ongeveer 30.” 

“En het is en blijft een exclusief product”, zegt Coppens. “In sommige van onze brouwerijen zijn vaak buitenlanders op bezoek, Engelsen maar evengoed Brazilianen, en die nemen dan enkele flesjes mee naar hun thuisland. Onze bieren komen daardoor tot in de verste uithoeken van de wereld, en dat is belangrijk.”

Niet alleen Vlaams-Brabant, maar ook Vlaanderen zelf ziet volgens Coppens het belang is van de Lambiekcultuur als toeristische troef. Voor het project Lambiekland kreeg de provincie 300.000 euro subsidie vanuit Vlaanderen. “Ik denk dan ook niet alleen Vlaams-Brabant, maar ook Vlaanderen hier verder wil op inzetten.”

Bron tekst en foto: vrt.be

Ontdek alle events ikv Maand van de Lambiek via onze evenementenkalender: www.straffestreek.be/events !