Overijse had vroeger een rijke biertraditie die teruggaat tot vóór 1640. Wanneer de gemeente (de Vryheyt Overijse) in 1698 besliste om de camme (een oud woord voor brouwerij) tegenover de kerk over te kopen van de familie Van Meldaert, is de Vryheytscamme (de gemeentelijke brouwerij) een feit.


Na de dorpsbrand van april 1692 werden een veertigtal huizen vernield, alsook drie van de vier brouwerijen. In 1699 gaat de gemeente over tot de herstelling van haar brouwerij. In 1704 verkoopt de gemeente de Vryheytscamme aan Lambertus Van Billoen. De familie Van Billoen houdt de brouwerij zeer lang binnen de gelederen, maar via overervingen komt ze uiteindelijk terecht in de handen van de familie De Page. In de jaren 60 van vorige eeuw brouwde de brouwerij De Page haar laatste bier…
In 2012 vatten vijf vrienden het plan op om de rijke brouwtraditie van Overijse nieuw leven in te blazen. De vereniging “Vryheytscamme” werd opgericht. De bedoeling is om de rijke, lokale biertraditie in stand te houden en te promoten. Dat willen ze doen door kennis op te bouwen over het bierbrouwen, brouwerijen te bezoeken, bierproeverijen te organiseren, zelf bier te brouwen, eigen recepten te ontwikkelen en de lokale bier- en brouwerijgeschiedenis van de Druivenstreek te bestuderen.
Na tal van proefbrouwsels was de biervereniging in 2014 klaar met een eerste eigen recept. Dat viel zo goed in de smaak dat er beslist werd om dat bier op grotere schaal te laten brouwen: de Prins van Horne was geboren!

Producten van Vryheytscamme vzw