29 augustus 2016PALM Hoppluk

PALM Hoppluk

Bierliefhebbers, hop- en brouwmeesters verzamelden zich op zondag 28 augustus in het hopveld bij Steenhuffel voor de jaarlijkse Hoppluk van Brouwerij PALM. Onder de stralende zon werd met veel enthousiasme de door PALM zelf geteelde hop geplukt. 

De bekende Belgische brouwer startte in 2011 met de eigen hopteelt en nodigde nu voor het vierde jaar op rij bierliefhebbers uit voor de Hoppluk. Van de oogst wordt het speciaalbier PALM Hop Select gebrouwen. Na een half uur plukken werden de hopplukkers getrakteerd op een welverdiend koud biertje en een lekker gerecht van één van de vintage foodtrucks. Op het naastgelegen veld was namelijk een foodtruckfestival waar bezoekers konden genieten van de lekkerste streetfood-gerechten in combinatie met bier en andere verfrissende dranken.

Bier en streetfood
Tweesterrenchef Viki Geunes van restaurant ’t Zilte in Antwerpen nam als ambassadeur van bier-foodpairing ook deel aan de pluk. “Het is algemeen bekend dat je wijnen en spijzen goed kan combineren, maar dat dit ook met bieren kan, is nog niet tot iedereen doorgedrongen. Bier is wat dat betreft verrassend en vernieuwend. Dat laat ik graag aan de mensen proeven!”, vertelt hij enthousiast.

Kijkje in de brouwerij
De hopplukkers lieten zich goed verwennen en keken hun ogen uit. Voor of na het plukken konden zij een kijkje nemen in de brouwerij van PALM. Ook opende microbrouwerij De Hoorn de deuren, waar de speciaalbieren Cornet ontstond en Arthur’s Legacy gebrouwen wordt. Uiteraard werden ook de beroemde PALM-paarden van stal gehaald bij Stoeterij Diepensteyn. Later dit jaar nodigt PALM de hopplukkers opnieuw uit om getuige te zijn van het brouwproces van PALM Hop Select. Zij kunnen met eigen ogen zien waar de door hen geplukte hop voor wordt gebruikt. Natuurlijk mogen zij na afloop ook proeven van het speciaalbier.

Eigen geteelde hop
In oktober 2011 heeft brouwerij PALM hopplanten van de Hallertau Mittelfrüh variëteit aangeplant in het eigen hopveld bij Steenhuffel. De ruim 3.000 hopranken in het hopveld (35 are) worden sinds 2013 geoogst met behulp van bierliefhebbers tijdens de jaarlijkse Hoppluk.

Brouwproces PALM Hop Select
De hop van de Hoppluk wordt gebruikt in PALM Hop Select; een koperkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6 procent. Dit speciaalbier ondergaat een hopping in drie fasen. De eerste fase aan het begin van het kookproces en zorgt voor de bittere smaak. Tijdens de tweede fase wordt de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh aan het einde van het koken toegevoegd. Tenslotte wordt, tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), de hop van de Hoppluk gebruikt.

Meer info over Palm op de website van Straffe Streek

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland