18 augustus 2022Nu al 30 procent verlies door extreem weer, maar fruittelers beducht voor “fenomeen dat nog álles om zeep kan helpen”

Nu al 30 procent verlies door extreem weer, maar fruittelers beducht voor “fenomeen dat nog álles om zeep kan helpen”

De regen viel woensdag soms met bakken uit de hemel tijdens de eerste plukdag bij Fruitbedrijf Morren in Kortenaken. “Die komt eigenlijk drie weken te laat”, zeggen Joke Joorter (43) en Bert Morren (46). De hitteschade en de droogte zijn de jongste dagen erg zichtbaar geworden. “Het verlies in de fruitteelt zal hierdoor rond de 30 procent liggen.”

Ironisch genoeg viel de eerste plukdag bij fruitbedrijf Morren in het water. Toch werd naarstig geplukt door het vaste team van Joke en Bert, dat intussen zowat familie geworden is. “We moeten die echt uit de regen gaan sleuren, want die blijven gewoon doorwerken, ook wanneer het 30 graden en meer is. Echt een topteam hebben wij. Toen we bij de Pukkelpopstorm heel onze oogst in enkele minuten volledig verloren, weenden zij met ons mee. Dat was het moeilijkste jaar uit de geschiedenis van ons bedrijf.”

Maar ook dit jaar is geen lachertje geweest. “Eerst hebben we late vorst gekend van 1 op 2 april”, zeggen Bert en Joke. “Vooral het fruit op de lager gelegen percelen heeft hierdoor geleden. Dan was er de droogte en de jongste week kwam daar dan nog eens een hittegolf bovenop. Wanneer het 30 graden of meer wordt, vallen de fruitbomen stil omdat ze dan bezig zijn met zichzelf te redden. Alleen hagel hebben we nog niet gehad. Hopelijk blijft dat weerfenomeen de komende weken uit, anders is alles om zeep.”

Goede smaken

De peren, die niet door de hitte zijn verbrand, vallen ongeveer anderhalve maat kleiner uit en dat wil meteen ook zeggen dat ze in een lagere prijsklasse vallen bij verkoop. “Daar zitten we al met een verlies en bovendien heb je ook veel minder kilo’s. Gelukkig zijn de peren die geplukt kunnen worden goed van smaak. Ze bevatten veel suiker, meer geconcentreerd in de kleinere vruchten”, aldus Bert en Joke.

De pluk start veertien dagen vroeger dan normaal. “Maar wat is nog normaal?”, vragen Bert en Joke zich af. “De weersomstandigheden zijn de jongste tien jaar erg veranderd, dus alles schuift zowat mee op. Ook wat teelten betreft hebben we daardoor keuzes moeten maken. Zo zijn we ons voornamelijk gaan toeleggen op perenteelt omdat we zien dat omliggende perenlanden, zoals Italië en Spanje, meer en meer afhaken omdat het daar te warm geworden is.”

“Geen makkelijke stiel”

“En de Conferencepeer gedijt nergens zo goed als in België en Nederland, als je geen extreme weersomstandigheden hebt althans. Dus naar onze mening ligt daar de toekomst in, zeker omdat je wat appelen betreft ernstige concurrentie hebt, zoals onder meer van Polen en Roemenië.”

Joke en Bert zien de jongste jaren heel wat fruittelers ook afhaken. “Het is geen makkelijke stiel en je bent van heel wat factoren afhankelijk, maar wat zouden we anders doen? Hier ligt ons hart.”

Bron tekst en foto : Het Nieuwsblad

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland