30 augustus 2016Halse Krotten zijn gered

Halse Krotten zijn gered

Het scheelde niet veel of er werden geen krotten van Halle meer gemaakt. Jan Springaal die de krotten maaakte sprak er mee op te houden omdat het wat zwaar werd. Tussen pot en pint sprak Jan hierover met Johny Sterck van het Streekproductencentrum. Deze laatste was er dadelijk voor gevonden om de krotten in de toekomst te maken. De krotten, een eeuwenoude typische Halse lekkernij blijft dus bestaan.

Johny Sterck: “Na een gesprek met Jan Springael, huidig producent van de Halse krotten, wist hij mij te vertellen dat hij wou stoppen met de productie ervan. Daar wij beiden fervente liefhebbers zijn van streekproducten, waren we het er al snel over eens dat zo'n uniek Hals streekproduct zeker niet zou mogen verloren gaan. Daarom vindt Jan ook, dat ik de beste kandidaat ben om de toekomst van de Krotten veilig te stellen”.

De machines die Jan aangekocht heeft van Renaux, waar men sedert 1900 reeds krotten maakte, nu verhuist naar het StreekproductenCentrum. Maar alleen met de machines maak je nog geen krotten, dus moet het recept ook nog worden doorgegeven en dat gebeurde.

Aan de Krotten zelf zal niets veranderen, enkel op de verpakking zal de naam van Streekproducten Centrum staan.

Foto en tekst: Editiepajot
Meer info in verband met het ontstaan van de Halse Krotten

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland