27 april 2015Grand-crujaar voor Hagelandse wijn

Grand-crujaar voor Hagelandse wijn

Dit jaar belooft voor de wijnliefhebbers een grand-crujaar te worden. Aan de wijnranken mogen dan nog wel geen bloesems hangen, maar de wijnbouwers hebben wel al een zicht op hoe de oogst zal zijn. Het enige wat nog roet in het eten zou kunnen strooien, is late vorst.

De wijnboeren dromen van een topjaar en dat doet het beste vermoeden voor de kwaliteit van de Hagelandse wijn. De wijnboeren zelf dromen al van een topjaar. Hoe dichter de maand mei komt, hoe minder kans er is op vorst. Toch mogen we de mogelijkheid niet uitsluiten. Druiven zijn ook veel gevoeliger voor vriestemperaturen dan appelen of peren. Als er nu nog vorst optreedt, kan dit een serieuze ramp betekenen voor de druiven. Pas midden mei zit het op dit vlak safe.
 
Dat zegt ook Maurice Wuyts van het wijndomein Liemau in Houwaart. "Pas als de zogenaamde 'IJsheiligen' op 15 mei gepasseerd zijn, hebben we zekerheid", zegt hij. "Tot nu toe zit het goed. De knopjes aan de planten staan goed. Er zitten ook geen beestjes op. Het beste is altijd als we niet moeten spuiten. Toch blijft het bang afwachten."

Maurice Wuyts was één van de wijnboeren die zwaar getroffen werd. De complete oogst van een bepaalde blauwe druif was compleet mislukt. Daardoor kon een bepaalde wijn ook niet gemaakt worden. Ook bij andere wijnbouwers was er heel wat schade.

"Als de ontwikkeling van de druiven verdergaat zoals het nu het geval is, kunnen we niet anders dan dit jaar goede wijn maken", zegt wijnbouwer Jos Vanlaer.

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland