3 december 2015De Ster viert HIB-label met nieuwe mosterd

De Ster viert HIB-label met nieuwe mosterd

De handgemaakte mosterd van De Ster uit Lubbeek is met voorsprong de populairste mosterd in onze regio en de enige die ze nog ambachtelijk produceert. Dat wordt nu beloond met het HIB-authenticiteitslabel van Unizo. "Op termijn wil De Ster producten creëren van het aperitief tot het dessert", zegt zaakvoerder Paul Eraly (59).

Onder de merknaam 'De Ster' wordt al sinds 1924 zachte mosterd gemaakt die ook tv-kok Jeroen Meus regelmatig gebruikt in zijn programma 'Dagelijkse kost'. In Lubbeek maken ze de pittige saus volgens een oud recept dat al meer dan 90 jaar oud is. Even leek het erop of het familiebedrijf van Vanderwegen zou verdwijnen, want kleinzoon Luc vond geen overnemers, maar nadat tandarts Paul Eraly 2,5 jaar wel toehapte, is de straffe mosterd erkend als streekproduct en krijgt het Unizo een bekroning voor zijn authenticiteit. "Het HIB-label vinden we zeer belangrijk voor de appreciatie en erkenning van onze ambachtelijke werkwijze. Het is ook voor onze klanten belangrijk als een teken van respect", aldus zaakvoerder Paul Eraly.

Naar aanleiding van de 90ste verjaardag bracht De Ster trouwens een derde versie van de mosterd uit, want naast de zachte en de straffe is er nu ook de 'Extra Mosterd'. "In tegenstelling tot onze straffe mosterd zitten er geen volle zaadjes meer in, maar is hij toch nog pittiger en straffer. Hij prikkelt eerst de neus en ebt dan langzaam weg. Ik ben er alleszins erg fier op, want net zoals de toprestaurants streven naar drie sterren, hebben wij nu ook een derde ster", legt Paul uit. "Maar het is vooral de manier waarop we de mosterd produceren dat de smaak zo uniek maakt. Wij zijn nog de enige in België die de mosterdzaadjes malen met een handgebeitelde molensteen. Het productieproces loopt daardoor een pak trager maar door de molenstenen zelf is er minder opwarming van de olie en dus ook minder smaakverlies. Bovendien hou ik het bij het natuurlijke receptuur van mosterdzaadjes, water, azijn en zeezout."

Mosterdkoekjes
Hoewel Paul nog altijd op dezelfde manier te werk gaat als pakweg 90 jaar geleden, is hij er wel in geslaagd om het gamma van De Ster stelselmatig uit te breiden. "Sinds kort hebben we 'senoekjes' (een samentrekking van een koekje en 'senf', mosterd in het Duits, red.) op de markt. Het proeft eerst als een boterkoekje, maar even later smaakt het pittig en komen de contrasten naar boven. Bovendien ben ik sinds vorig jaar zelf aan het experimenteren met mosterdzaadjes en heb ik de eerste velden mosterdplanten ingezaaid, iets wat niet meer in onze streek werd gedaan sinds de Tweede Wereldoorlog. Ik ben nu volop aan het brainstormen en we blijven denken aan innovatie en uitbreiding van ons gamma, want ik wil dat de mensen de mosterd van de Ster op termijn kunnen gebruiken van het aperitief tot het dessert."


Bron: Het Laatste Nieuws

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland