25 november 2020Chardonnay Meerdael krijgt Vlaams erkenningslabel van STREEKPRODUCT.be

Chardonnay Meerdael krijgt Vlaams erkenningslabel van STREEKPRODUCT.be

De laatste erkenningsronde van STREEKPRODUCT.be van 2020 levert drie nieuwe erkenningen op voor Vlaamse traditionele streekproducten. We zien hier traditie in al zijn vormen. Eén van de erkende streekproducten is de schuimwijn uit het Dijleland aangeboden door Chardonnay Meerdael. Zoon Laurens zet mee de traditie van vader Paul Vleminckx met 25 jaar schuimwijnproductie verder in Vaalbeek.

Hiermee is duidelijk dat niet enkel “oude” streekproducten in aanmerkingen komen voor een erkenning met het Vlaamse label STREEKPRODUCT.be. Steunpunt Streekproducten, dat het label uitvaardigt, wil de producenten ook een perspectief geven naar de toekomst. Projectcoördinator Jo Van Caenegem: ‘Producten die met lokale ingrediënten geproduceerd worden naar ambachtelijke wijze en die goed ingeburgerd zijn, moeten een kans krijgen indien ze het 25 jaar lang waar maken. Streekproducten kennen bovendien een evolutie. Terroir is geen statisch maar een levend gegeven. We moeten ze evenwel blijven aftoetsen aan onze definitie.’

Toen de familie Vleminckx haar wijngaarden in 1994 aanlegde in Vaalbeek, deelgemeente van Oud-Heverlee, had ze nog geen vermoeden van de lange wijngeschiedenis in het Leuvense of het Dijleland. Zowel via oude plaatsnamen als via oude teksten, waaronder rekeningen, erfenissen, …, vonden lokale geschiedschrijvers verwijzingen naar wijn en wijngaarden sinds de 13de eeuw. De zandleembodem met een ondergrond van kalk werd toen al zeer geschikt bevonden voor het verbouwen van druiven en meer bepaald de Chardonnaydruif. De huidige percelen worden beschermd door het vlakbij gelegen Meerdaalwoud.

Het wijndomein telt momenteel ca 60.000 wijnstokken. Met de Chardonnaydruiven wordt een mousserende wijn van het type Blanc de Blancs gemaakt op een hedendaagse wijze met respect voor de traditie.

Paul Vleminckx is een van de pioniers van de Vlaamse mousserende kwaliteitswijnen en heeft in de streek, in Vlaams-Brabant en ver daarbuiten een sterke reputatie. Dit heeft mee geleid tot de Europese BOB-erkenning voor Vlaamse mousserende wijnen. Hoewel schuimwijn geen lange traditie heeft in Vlaanderen, zetten een aantal pioniers, met een duwtje van het klimaat, de Vlaamse en Belgische schuimwijnen op de wereldkaart.

Meer info over Chardonnay Meerdael vind je hier.

 

Foto & tekst : persbericht VLAM

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland