22 november 2021Biercentrum De Lambiek in Beersel heropend

Biercentrum De Lambiek in Beersel heropend

Zaterdag 20 november opende Biercentrum De Lambiek opnieuw de deuren en was het biercentrum toegankelijk voor vrij bezoek. De aanwezigen konden niet alleen kennismaken met de nieuwe brouwers en hun bier(en), men kon ook genieten van de vertoning van de Engelstalige documentaire “Lambic about time and passion”. Aan de bar kon men dan nog het ruim assortiment aan oude geuze, oude kriek en andere streekbieren ontdekken. Aanvankelijk ging het nog om Bezoekerscentrum De Lambiek, vandaag is het Biercentrum De Lambiek.

Schepen van Toerisme Kristien Vanhaverbeke(N-VA), die voor de verwelkoming zorgde: “In mei 2011 wilde de gemeente Beersel de bieren met spontane gisting meer bekendheid geven en opende daarom het Bezoekerscentrum De Lambiek. We wilden de bezoekers het brouwproces van bieren met spontane gisting tonen zodat ze zelf ontdekken waarom de lambiekbieren nu zo speciaal (en lekker) zijn. Op 10 jaar tijd is er veel veranderd:  heel wat Lambiekbrouwerijen hebben hun eigen bezoekersruimte ingericht, daarom werden we in 2020 het Biercentrum De Lambiek. Vrij te bezoeken op vooraf bepaalde data en tijdens georganiseerde bierevents.”

Ter gelegenheid van deze heropening konden de bezoekers ook kennis maken met enkele nieuwe bieren. Kristien Vanhaverbeke: “De oude geuze en oude kriek winnen elk jaar aan populariteit, naast alle gevestigde waarden ontstaan er ook veel nieuwe initiatieven. Jonge (en minder jonge) mensen die deze traditie verderzetten. En dat kunnen wij als biercentrum alleen maar toejuichen. We zetten hen vandaag extra in de kijker: Den Herberg en Bart Devillé. Naast hun bieren Herberg blond, bruin, tripel, cuvée Devillé maken ze ook Oude geuze. De Lambiek Fabriek,  brouwer is Jo Panneels. Zijn bier is top, maar ook zijn originele namen vallen op: Bretelle, Jartelle, Murielle en Bordelle. Senne Eylenbosch neemt met zijn biobrouwerij het Boerenerf de familietraditie van brouwerij Eylenbosch terug op. Hij heeft nu al Boerenerf oude kriek, oude kers en kweepeer. We beperken ons niet enkel tot de lambiekbieren maar we verwelkomen ook andere brouwers: brouwer Jo van Aert van brouwerij Belgoo met o.m. ne Bloemekei, Keekebisj en Saisonneke. Tenslotte is er nog Alsembergenaar Dirk Heroes en zijn tripel “ne Roes”. “Men kon ook kennismaken met Nick Gombeer, een gepassioneerde Beerselse ondernemer die zijn Gueuze Experience Tours voorstelt. Een daguitstap in een minibus, een gegidste rondleiding met uiteraard proeverij in 3 brouwerijen en een lunch.

Nog dit… De Lambiek kan gehuurd worden door bedrijven en verenigingen voor vergaderingen en events, gecombineerd met een rondleiding in de tentoonstellingsruimte en afgerond met een degustatie. Meer info vindt men terug op www.delambiek.be en www.visitbeersel.be . 

Bron foto en tekst: Editiepajot

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland