6 oktober 2015Beste beenhouwer van het land

Beste beenhouwer van het land

Culinaire Slagerij De Kapblok op de Tiensesteenweg in Leuven heeft al jaren een uitstekende reputatie maar nu schittert de ster van beenhouwer Erwin Mertens pas echt aan het firmament. De Kapblok werd zopas immers bekroond als beste slagerij van het land. Dat gebeurde in Kortrijk, waar de plechtige prijsuitreiking plaatsvond van de Meesterschapwedstrijd en van de Eurobeefvakwedstrijden. De Kapblok wist dat een mooie prijs erin, zat maar van de overwinning had uitbater Erwin Mertens niet durven dromen. Na een spannende finale bleek toch dat De Kapblok de concurrentie had verslagen. Het was niemand minder dan minister Borsus die de prijzen kwam uitreiken in Kortrijk. "Een hele eer natuurlijk", zegt bekende Leuvenaar Erwin Mertens.

De Kapblok kaapte in de eerste plaats de belangrijkste titel weg in de Meesterschapwedstrijd. Door de overwinning krijgt De Kapblok nu de titel van 'Eerste Beenhouwer van België. "Ja, ik mag me dus twee jaar lang de beste slager van België noemen", reageert Erwin Mertens. "Ik kreeg ook nog de prijs voor mijn ambachtelijke rauwe beenham. Het spreekt voor zich dat ik blij ben met dat mooie resultaat."

Beste zwarte pensen

Maar daarmee was het feest voor Culinaire Slagerij De Kapblok nog niet voorbij. De jury oordeelde immers dat Erwin Mertens ook hoge ogen gooide in de Eurobeefwedstrijd. "Ik kreeg enkele gouden medailles en werd laureaat van een ambachtelijk vleesproduct op basis van bloed. Of anders gezegd: De Kapblok heeft de beste zwarte pensen in huis. Yes!!!"

Ondanks al die bekroningen en de vele lofbetuigingen blijft Erwin Mertens de eenvoud zelve. Meer zelfs, Erwin geeft graag toe dat niet alle eer hem toekomt. "Dit resultaat was nooit haalbaar zonder de steun van het topteam dat het hele jaar door zich moet plooien naar mijn eigenzinnige visie. Daarom wil ik er echt de nadruk op leggen dat zij een groot aandeel hebben in deze mooie prijzen. Eerlijk gezegd, ik kan het allemaal maar moeilijk vatten. Wat kan ik zeggen? Merci, merci en nog eens merci."

Niets komt vanzelf

Als vakman weet Mertens overigens dat hard werken op termijn altijd wordt beloond. "Dat is zeker zo", zegt Erwin. "In het leven komt er niets vanzelf en in je job - of je passie - is dat niet anders. Je moet er altijd in blijven geloven. Soms komt er een tegenslag op je pad, maar als je blijft doorgaan dan komt de beloning wel. De 'spirit' is belangrijk. De slagerij is mijn passie en in zekere zin doe ik mijn vak op rock 'n roll-manier. Dat is de essentie van De Kapblok!"

 

Bron: Het Laatste Nieuws (tekst: Bart Mertens)

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland