‘De herontdekking van de Zoeg’

Het legendarische doktersbier Zoeg vloeit opnieuw in Tienen. De Tiense brouwerij Pieraerts brouwde dit biertje van het einde van de negentiende eeuw tot midden jaren 1950. Drie van de vijf vennoten van de brouwerij waren arts, vandaar de titel ‘doktersbier’. ‘En de Tiense dokters raadden dan ook twee glazen per dag aan’, lacht Tienenaar Miel Mattheus van promotiebedrijf Promaco Vision. De initiatiefnemer riep de hulp in van brouwer Pierre Celis en de familie Pieraerts om het recept te herontdekken. Dat lukte, en dankzij de vakkennis van Marc Andries van brouwerij De Vlier in Holsbeek kan je het zoete pilsbier opnieuw proeven. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Mediclowns Hageland. Miel bracht eerder al de Tiense Kweiker op de markt, een biologisch bier dat in drie varianten komt: donker, tripel en amber. Het wordt gebrouwen volgens het Duitse ‘Reinheitsgebot’ met de vier basisingrediënten: water, gerstemout, hop en gist.