‘Van de brouwerij naar de toog’

Toen Cyriel Roten in 1982 brasserie Domus opstartte aan de Tiensestraat in Leuven, zag hij zijn kans schoon om zijn droom – een eigen huisbrouwerij – waar te maken. Drie jaar later vloeide het bier voor het eerst van de brouwerij rechtstreeks het café in. Het was een primeur in de Benelux. Via de pipeline lopen de bieren rechtstreeks van de brouwerij naar de toog in de taverne. Daar worden ze in optimale omstandigheden getapt en geserveerd. ‘Drie soorten: de amberkleurige Nostra Domus, de ongefilterde Con Domus en Nen Engel, een donker kerstbier met een zoet-bittere smaak. Bierliefhebbers kunnen de brouwsels er proeven. Verser kan niet.’

De brouwinstallatie is kleinschalig, maar met de huidige apparatuur worden lekkere ouderwetse bieren gebrouwen. De brouwerij gebruikt daarvoor geen additieven, alleen natuurlijke producten voor een natuurzuiver bier. Het brouwproces wordt niet geforceerd of versneld. Het brouwsel krijgt de tijd om volgens de klassieke methodes te vergisten en te rijpen.