• Schil de peren en kook ze in de koffie. Voeg tijdens het koken de bruine suiker, het steranijs en het kaneelstokje toe (de kooktijd hangt af van de soort peer).
  • Neem de peer uit de koffie, laat afkoelen, snij het steeltje af en hol ze uit.
  • Week de speculazen in 2 dl perenkookvocht en maal ze zeer fijn in de keukenrobot.
  • Klop de eigelen en 50 g suiker op tot een witte luchtige massa.
  • Klop room op met de rest van de suiker.
  • Meng de speculaasbrij met de eigelen en één derde van de opgeklopte room. Zet deze bereiding gedurende enkele uren in de diepvries.
  • Meng de rest van de room met de kruidenlikeur en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  • Kook het perenkookvocht tot de helft in en koel af.
  • Vul juist voor gebruik de peren vol met de Heibebittroom.
  • Klop de speculaasparfait (want nu heet zo een bereiding ‘parfait’) wat los en doe ze in de een spuitzak (eventueel met een speciaal spuitmondje om sliertjes te spuiten).
  • Spuit nestjes op ijskoude borden en deponeer er de peren in. Versier met wat munt, peperkoekchips en saus

Recept – Felix Alen (Hof ter Rhode / Xaverius vzw)

Weetjes

Het stoven van peren met koffie is niet nieuw. Elke grootmoeder in Vlaams-Brabant zal met veel plezier haar variant vertellen.

Met een ‘parisienne’ lepel hol je het gemakkelijkst de peren uit, als de parfait te stijf bevroren moest zijn kan de keukenrobot hulp bieden. 

Ingredienten :

  • 4 mooie peren (Doyenné du Comice of Durondeau)
  • 200 g bruine suiker
  • 0.5 l sterke koffie uit de streek
  • 200 g streekspeculaas
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eigelen
  • 3 dl room
  • 100 g suiker
  • 2 dl Elixir de Vilvorde

 

Als garnituur

  • In de oven gedroogde dunne schijfjes peperkoek
  • Kaneelpoeder

Enkele andere straffe recepten

Maak dit recept op basis van deze streekproducten!