Begijnenkoek

Begijnenkoek

Recept - Felix Alen (Hof ter Rhode / Xaverius vzw)

Voor ± 15 koeken:

  • 50 g margarine
  • 50 g boter
  • 70 g suiker
  • 30 g bruine suiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 10 g  muskaatnoot
  • 10 g  gemberpoeder
  • 5 g kaneelpoeder
  • 0.5 dl gildebier (of ander donker bier)
  • 1 ei
  • 220 g  bloem
  • 50 g boekweit
  • snuifje zout
  • ¼ pakje bakpoeder (of volgens hetgeen op het pakjes staat)

 

Voor de vulling:

  • 1 dl water
  • 50 g suiker
  • binden met 10 g opgeloste maïzena
  • 75 g kokos
  • 75 g broyage (amandelpoeder)
  • 25 g honing
  • 50 g geweekte rozijnen

Als afwerking:

  • Rabarber/bessen confituur
  • Bloemsuiker
  • Takje munt

Bereiding

  • Maak de margarine en de boter mals en voeg er de suiker, de rasp van citroen, de kruiden, het bier, het ei en het zout bij. Roer dit alles in de keukenrobot tot een gladde massa en doe er dan de bloem, de boekweit en de bakpoeder bij (voeg eventueel wat extra bloem bij als het deeg te slap is).
  • Laat het deeg gedurende minstens een uur rusten.
  • Maak ondertussen de vulling. Breng hiervoor het water met de suiker aan de kook en bind met het zetmeel. Voeg er de gemalen nootjes, de honing en de geweekte rozijnen bij. Laat de ‘notenspijs’ afkoelen.
  • Rol het deeg dun uit in ronde plakjes van 8 cm doorsnede. Leg op elke stukje deeg een lepel nootjesspijs en plooi ze dicht. Duw de randjes goed op elkaar en bak de koeken gedurende 15 minuten in een oven van 180°C. Laat afkoelen en werk af met een lepel rabarber- en bessenconfituur. Strooi er op laatst wat bloemsuiker over en leg er een takje munt bij.

Delen

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland