3 september 2018Slakken groeien als kool dankzij warme zomer en… bloemkool

Slakken groeien als kool dankzij warme zomer en… bloemkool

Voor heel wat landbouwproducten was deze warme en droge zomer allesbehalve positief. Maar bij slakkenkwekerij Het Slakkenhof in Langdorp is men in de wolken met de resultaten. 

Bij slakkenkwekerij Het Slakkenhof in Langdorp treffen we twee gelukkige mensen aan:, slakkenboerin en -boer Ingrid en Dany. Na een jaar van wat minder slakken kunnen ze nu op een zeer geslaagd kweekseizoen rekenen. Waar heel wat mensen steen en been klaagden vanwege de hoge temperaturen en droogte deze zomer, wordt dat hier net bejubeld.

Groeien als kool

“Dit warme seizoen is een zegen geweest voor onze slakkenkweek. Ze groeiden hierdoor als kool.”, klinkt het. Een experiment met bloemkool heeft de kweek ook geholpen. “We hebben dit jaar ook bloemkool tussen de bakken geplant, een experiment dat we vorig jaar al even hebben uitgetest. Hier zijn de jonge slakjes dadelijk aan begonnen, wat hun start toch wel sterk versneld heeft”, zeggen de slakkenkwekers.

Algerijnse slakjes

Ingrid en Dany kozen bij de start van hun toch wel bijzonder bedrijf bewust voor de Algerijnse segrijnslak. Ze kozen voor deze diertjes omdat het een soort is die niet kan overleven bij onze winterse temperaturen.

“Mochten er ondanks al onze veiligheidsmaatregelen om het ontsnappen van deze beestjes tegen te gaan, toch enkele exemplaren de weg naar buiten vinden, dan zouden ze de winter niet overleven en geen ravage kunnen aanrichten in de omliggende tuinen”, zegt Ingrid, die als biologe de levenswijze van de beestjes maar al te goed kent.

Droomjaar

“Maar deze soort doet het dan ook super bij omstandigheden zoals in het land van herkomst. En dat is net deze zomer het geval. Er overleefden jonge slakken vanuit de winterperiode en ze hadden een sterkere groei. Dankzij deze warme zomermaanden kunnen we niet alleen meer, maar ook veel vroeger ‘oogsten’. In plaats van de grootste slakken pas vanaf half oktober te kunnen verwerken in lekkers, konden we al medio augustus beginnen”, zeggen Ingrid en Dany. “De slakken zijn zeer mooi en van perfect hoogstaande kwaliteit. Een droomjaar voor onze kwekerij”, besluiten Ingrid en Dany, die inmiddels aan heel wat gerenommeerde restaurants en bistro’s hun slakken slijten. Ook particulieren kunnen er terecht om slakken te kopen.

Bron: Het Nieuwsblad

 

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland