1 juli 2022Rock Werchter zet lokale pensen en streekbieren op het menu!

Rock Werchter zet lokale pensen en streekbieren op het menu!

"Het moeten niet altijd friet met stoofvlees of een stuk pizza zijn", dachten ze bij Rock Werchter en dus zet het festival dit jaar ook een heleboel lokale gerechten op het menu. Zo kan je voor anderhalf bonnetje (5,25 euro) een witte pens van beenhouwerij Vangramberen uit Boutersem eten terwijl je naar Måneskin of Red Hot Chili Peppers luistert.

Nieuwkomer op de wei van Werchter dit jaar is de "Smaakfabriek": een samenwerking van de VLAM, Lekker van bij Ons, Straffe Streek en Recht van bij de boer. Daar kunnen festivalgangers met kleine of grote honger terecht voor "lokale en seizoensgebonden producten". Televisiekok Loïc Van Impe - zelf een Vlaams-Brabants streekproduct uit Tervuren - ontwierp met die ingrediënten voor elke festivaldag een nieuw gerecht. Denk maar aan gyros met gemarineerd Belgisch varkensvlees, aardappelblokjes, een slaatje en looksaus op basis van yoghurt of witte asperges en krokante zomergroenten. 

Vlak naast de "Smaakfabriek" krijgen ook lokale handelaars de kans om hun producten aan de man te brengen. I.s.m. Straffe Streek (vzw Streekproducten Vlaams-Brabant) werd het aanbod aan hapjes uitgewerkt en werden de ingrediënten, bestaande uit lokale producten, gekozen. Zo kan je er genieten van streekkazen van Melkerhei uit Linter in combinatie met Mosterd De Ster uit Lubbeek, kan je er een Straffe Streek Hot Dog Deluxe eten met pensen van Beenhouwerij Vangramberen uit Boutersem met een topping van konfijt van Wildiers uit Haacht, smul je van een Rock Werchter Wafel met Wafeltjes van ons Bomma uit Tielt-Winge, aardbeien van Prinsheerlijke Aardbeien uit Kapelle-op-den-Bos en ijs van Hoeve de Peinwinning uit Bekkevoort, verorber je een broodje met rosbief van Fines uit Glabbeek, een schelletje streekkaas van de Beverse Kaasmakerij uit Bever en koolzaaddressing van Hof ter Vrijlegem uit Asse of les je je dorst met streekbieren van Hof ten Dormaal uit Haacht.

"Het is allemaal nieuw voor ons, dus we hebben nog geen idee hoe het allemaal zal verlopen. Voor de start hebben we in ieder geval 900 pensen klaargemaakt", lacht Katrien Vangramberen op Radio2. Haar smartphone trilt om de haverklap door foto's die klanten doorsturen terwijl ze met een pens in de hand poseren. "Festivalgangers zijn duidelijk op zoek naar lokale maaltijden. We zijn het hele weekend stand-by om meteen extra pensen te kunnen leveren. Ze mogen mij 24 uur op 24 bellen", aldus nog de enthousiaste slager.

Bron tekst en foto: VRT / Straffe Streek

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland