13 november 2018KarmaKarma verovert na de biowinkels en de betere koffiebars nu ook de bedrijfskantines, one cup at a time

KarmaKarma verovert na de biowinkels en de betere koffiebars nu ook de bedrijfskantines, one cup at a time

Steeds meer bedrijven, festivals en biowinkels vallen voor de charmes van KarmaKarma, de (letterlijk en figuurlijk) gezonde start-up.

In 2016 bracht oprichtster Griet Daelemans gezonde havermout cups-to-go op de markt onder de naam KarmaKarma. Vandaag vind je de cups in biowinkels en slim gekozen koffiebars over heel het land. Ook steeds meer bedrijven en zelfs festivals halen de hippe cups naar hun cafetaria of koffiebar. Zo tekenden onlangs de Vlaamse Overheid en Belgocatering voor KarmaKarma.

Wat begon met havermout, noten, bessen en kruiden mengen aan haar eigen keukentafel, is vandaag een mooie, snelgroeiende start-up. Er moet iets positiefs zijn aan het karma van oprichtster Griet Daelemans.

Griet kon de vinger leggen op een probleem waar veel van haar generatiegenoten mee worstelen: te weinig tijd, een hectische combinatie gezin – werk – vrienden – reizen – sporten, vaak alleen tijd voor een snelle hap onderweg, met weinig gezonde on-the-go food opties.

Het had zijn effect op haar gezondheid, op haar 35e kreeg ze van de dokter te horen dat haar bloeddruk veel te hoog was. De vele belegde broodjes, croissants en slaatjes met mayonaise bevatten vaak veel te veel verzadigde vetten, suikers en lege calorieën.

Superfast superfood voor super(wo)men
Griet verdiepte zich in gezonde voeding en kwam op het idee van een gezonde en voedzame on-the-go snack. Waar ze zelf tegenaan liep, daar zocht ze een oplossing voor: haar product moest puur en evenwichtig zijn (geen additieven, goedkope melkpoeders of toegevoegde suikers), maar ook snel klaar, makkelijk mee te nemen, en graag ook biologisch en Belgisch. En no plastic waste please.

Zo kwam Griet op het business idee van haar KarmaKarma havermout cups: superfast superfood in een recycleerbare papieren cup. Een guilt-free mengeling van eiwitrijke granen zoals haver en quinoa, met heerlijke smaakmakers zoals rauwe noten, kruiden en bessen. Zo meegenomen, zo klaar. Bovendien bewaart de cup tot zes maanden lang.

Griet waagde de sprong en bewees dat ze één van die vrouwelijke ondernemers met lef is. Ze gaf haar mooie job op en wist in twee jaar tijd een letterlijk en figuurlijk gezonde start-up uit de grond te stampen.

Was het altijd gemakkelijk?
“Verre van”, lacht Griet. “een goed idee alleen is echt niet genoeg. Maar ik heb de juiste omkadering gezocht, veel steun van mijn omgeving gekregen en ook een gezonde portie geluk gehad. Ik diende een dossier in bij startit@kbc. Uit 157 dossiers werden 38 startups gekozen, die de nodige begeleiding kregen om hun idee startrijp te maken. KarmaKarma was erbij. Dat was een heel belangrijke stap.”

Female entrepreneurship, zonder schuldgevoel
“Slechts 4 op de 10 start ups heeft een vrouwelijke founder, las ik overal toen ik speelde met het idee van een eigen bedrijf. Ik kies wel vaker voor minder bewandelde paden en uitdagingen al is dat eerder onderbewust,” lacht Griet. “Ik ben een vrouw ben, mama, maar ook een ondernemer met een visie, een sterke groeistrategie en vooral veel doorzettingsvermogen. De balans vinden met je gezin is zeker niet altijd gemakkelijk, maar het mag geen enkele vrouw tegenhouden om achter haar dromen aan te gaan.”

“Vrouwen moeten er maar eens mee ophouden zich daar schuldig over te voelen. Het allerbelangrijkste is dat je voldoende tijd maakt voor elkaar, en weet dat je op elkaar kan rekenen. Ik heb heel wat opgegeven om te kunnen ondernemen, vooral op financieel vlak. Maar ik heb nu ook veel meer flexibiliteit om mijn werk te combineren met mijn gezin. Mijn kinderen vinden het ‘best cool’ wat ik doe. Mijn dochter van acht helpt soms mee dozen vullen en zegt dan trots, zo weet ik hoe het moet als ik later jouw bedrijf ga overnemen. Daar word ik dan wel week van.”

KarmaKarma verovert de Belgische biowinkels en betere koffiebars
Zin om te proeven? Vandaag is KarmaKarma niet alleen in de eigen webshop verkrijgbaar, maar ook in de gespecialiseerde bio- en natuurwinkels, bij Bio-Planet en een aantal slim geselecteerde koffiebars en concept stores, zoals Juttu. Kijk hier voor de store locator.

De havermoutcups zijn snel en eenvoudig klaar te maken met een scheut warm water, warme of koude melk of yoghurt. Er zijn 4 heerlijke KarmaKarma smaken: berries & almonds, chocolate & cranberries, pecan & hazelnuts, apricot & cashew nuts. Op de webshop kan je ook voordelige pakketten bestellen voor op kantoor. Pssst ... met kortingcode GIVEME5 bestel je nu met 5% korting op de webshop.

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland