5 november 2018Huldiging Straffe Streek Gemeenten

Huldiging Straffe Streek Gemeenten

Op maandag 5 november 2018 huldigden de provincie Vlaams-Brabant en de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant 53 'Straffe Streek Gemeenten'. 'Straffe Streek Gemeenten' zijn gemeenten die voluit de kaart van de streekproducten getrokken hebben.

De actie 'Straffe Streek Gemeenten' werd in het leven geroepen om de Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten te verankeren in heel de provincie en haar gemeenten.

Ondertussen hebben al 53 van de 65 gemeenten het label 'Straffe Streek Gemeente’ verdiend. Het Straffe Streek Gemeente-label geeft aan dat de gemeente de streekproducten een warm hart toedraagt en er ook effectief werk van maakt.

‘De bedoeling van streekproducten is om een rechtstreekse, duurzame relatie tussen producent en consument te bevorderen. Hiermee wordt ook de korte keten bevorderd en de ecologische voetafdruk verkleind. Bovendien stimuleren ze de lokale consumptie’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid, toerisme en streekproducten. ‘De streekeigen producten vormen een mooi uithangbord voor een gemeente. Zo wordt er kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid.’

‘In dezelfde lijn als onze ‘Smaakhoeve’ organiseerden we voor alle Straffe Streek Gemeenten een heuse ‘Smaaktrip’ waarbij beleving centraal staat. Vandaag gingen we onze streek samen ontdekken en verkennen met de Straffe Streek Bus! We bezochten enkele straffe producenten, nl. Grondwitloof Abts-Goovaerts, Molens Vanden Bempt en genoten van een heerlijke lunch bij B&B Hippo-Droom. We eindigen onze smaakvolle trip in de nieuwe winkel en het atelier van Centho-Chocolates in Kampenhout. We zijn zeer vereerd dat we hier te gast zijn, want Centho Chocolates heeft een gouden medaille gekregen in Engeland op de wedstrijd “the great taste award of the UK” voor hun speculaaspraline. Daar mogen we best fier op zijn! ‘, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw.

De volgende gemeenten werden gehuldigd: Aarschot, Gemeente Affligem, Gemeente Asse, Gemeente Beersel, Gemeente Begijnendijk, Gemeente Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Stad Diest, Gemeente Dilbeek, Galmaarden, Gemeente Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Gemeente Haacht, stad Halle, Gemeente Herent, Gemeente Herne, Gemeente Hoegaarden, Gemeente Hoeilaart, Holsbeek, Gemeente Huldenberg, Gemeente Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Gemeente Kortenaken, Kortenberg, Stad Landen, Stad Leuven, Gemeente Lennik, Linter, Gemeente Lubbeek, Machelen, Meise, Gemeente Opwijk, Oud-Heverlee, Gemeente Overijse, Gemeente Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Gemeente & Huis Ternat, Gemeente Tervuren, Gemeente Tielt-Winge, Stad Tienen, Gemeente Tremelo, Stad Vilvoorde, GemeenteZemst en Zoutleeuw.

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland