Dag van de Landbouw

Dag van de Landbouw

Jaarlijks organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden samen de Dag van de Landbouw. Als beroepsorganisatie en plattelandsvereniging willen zij consumenten de kans geven om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw, zodat ze zich een beeld kunnen vormen van de verschillende productieprocessen, de manier van leven op een landbouwbedrijf, de hedendaagse methoden ... op de boerderijen.

Dit jaar organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden al voor de 34ste keer dit evenement.

Voor jong en oud voorzien worden activiteiten op landbouwbedrijven voorzien: een rondleiding met de boer, een tekenwedstrijd voor de kinderen, samen een glaasje drinken, het platteland ontdekken met de fiets ... Kom het beleven op de Dag van de Landbouw!

Tijdens de Dag van de Landbouw kan je ook enkele Straffe Streek-landbouwers bezoeken:

- Melkerhei: Kom zeker proeven van hun verse zuivelproducten. Geniet van een leerrijke rondleiding op het bedrijf. Er is ook randanimatie voor jong en oud, met onder meer Groene kring Hageland die een ‘escape farm’ op poten zet.

- Chardonnay Meerdael: Je maakt op dit mooie domein kennis met de wijnbouw en wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast staan ook de Vlaams-Brabantse streekproducten in de kijker. Je kan de Chardonnay Meerdael proeven en kopen, net als enkele andere streekproducten. Er zijn rondleidingen, waarbij je meer te weten komt over het proces van planten en bottelen

- Hof ter Vaeren: Om 11 uur is er een eucharistieviering. Vanaf 12 uur organiseert Landelijke Gilde Ottenburg een barbecue. Er is doorlopend (muzikale) animatie voor groot en klein. Op de stand van de provincie Vlaams-Brabant kom je meer te weten over wat de bodem voor ons doet en hoe landbouwers zorg dragen voor de bodem. Dit gebeurt aan de hand van een quiz met doe-activiteiten, voor jong en oud. Het Groene Kringgewest Midden-Brabant organiseert een tractorwijding, die om 13.30 uur vertrekt aan de boerderij.

- Druiven Dewit: Jong en oud kan er zijn gading vinden. Bij een hartelijk welkom ontvang je alvast een verfrissend proevertje. Er zijn rondleidingen op het bedrijf, er is een infostand over de biologische bestrijding, een fototentoonstelling van de vele werken in de serre en kunstenaar F. Verlegen stelt wat bijzondere kunstwerken tentoon. Wie wil, kan druiven van de verschillende rassen mee naar huis nemen in de hoevewinkel.

- Wijnkelders Soniën: Het bezoek aan de druivenserre bestaat uit een rondleiding met uitleg over de snoeiwijze, de teelttechniek en de biologische bestrijding van de ziekten bij de teelt van de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Nadien daal je af naar de wijnkelder, waar duizenden flessen in caveaux liggen opgestapeld. Hier rijpt de wijn in tonnen met een inhoud van 6000 liter. Vooral de schuimwijnbereiding krijgt bijzondere aandacht. Je maakt onder meer kennis met ambachtelijke toestellen voor het bottelen, stoppen, flessenschudden, uitlogen, museleren, capsuleren en doseren. Wijn degusteren en kopen kan natuurlijk ook! Biologische tafeldruiven, druivensap, wijn, schuimwijn en aperitiefwijnen zijn te koop.

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland